Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Μ.Ε.Υ Ιωαννίνων μπροστά σε κινητοποιήσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα του πτυχίου.Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη


Το τμήμα Μηχανικών  Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε αναβρασμό. Οι φοιτητές έχουν αναστείλει την λειτουργία του τμήματος μέσα από μονοήμερες ή πολυήμερες καταλήψεις κατόπιν αποφάσεων Γενικών Συνελεύσεων. 

Ο καθηγητικός σύλλογος και τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος, προχώρησαν σε αρκετές και πολύωρες συνελεύσεις και ατέρμονες συζητήσεις, οι οποίες τελικά είχαν ως αποτέλεσμα την απαράδεκτη απόφαση μετονομασίας του τμήματος σε Χημικοί Μηχανικοί-Μηχανικοί Επιστήμης Υλικών, παρά την ρητή απόφαση του φοιτητικού συλλόγου –μετά από 3 γενικές συνελεύσεις σε διάστημα 2 εβδομάδων- το όνομα της σχολής να παραμείνει ως έχει, καθώς και την διεκδίκηση βασικής ειδικότητας.

Λόγος των κινητοποιήσεων και του γενικότερου αναβρασμού, στάθηκε η δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος 99/2018,  (ΦΕΚ 187/Α-5-11-2018) με το οποίο ρυθμίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών επαγγελμάτων για κάθε ειδικότητα.

Το Τμήμα Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1999 και είναι το πρώτο τμήμα στην Ελλάδα που ξεκίνησε την λειτουργία του με στόχο να καλύψει το κενό στο γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, μιας επιστήμης που αντιπροσωπεύεται στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης αλλά και πέραν του Ατλαντικού, με μεγάλη ζήτηση στην διεθνή αγορά εργασίας. Το 2017, εντάχθηκε στην Πολυτεχνική Σχολή Ιωαννίνων,  μετονομαζόμενο σε Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (Τ.Μ.Ε.Υ), πράγμα που επέφερε αλλαγές και στον οδηγό σπουδών. Η μετονομασία αυτή έλαβε χώρα μετά από υπόδειξη του Τ.Ε.Ε, έχοντας –και καλά- ως σκοπό την ένταξη του τμήματος στο Τ.Ε.Ε, αλλά και τα δικαιώματα που δικαιωματικά θα έπρεπε να κατέχει μια νέα βασική ειδικότητα.

Τελικά εντάχθηκαν ως υποειδικότητα στην βασική ειδικότητα των Χημικών Μηχανικών. Παρόλα αυτά, το προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε  και υπογράφθηκε από τους Υπουργούς Πιτσιόρλα, Γαβρόγλου, Σταθάκη και Σπίρτζη , για τον προσδιορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών δεν κάνει καμία αναφορά στους απόφοιτους του τμήματος Μ.Ε.Υ. Οι απόφοιτοι του τμήματος είναι εγγεγραμμένα μέλη του Τ.Ε.Ε., ωστόσο, στην παρούσα φάση στερούνται κάθε μορφής επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Οι εκκλήσεις και ερωτήσεις στους αρμόδιους Υπουργούς από τον πρόεδρο της σχολής καθώς και από τους φοιτητές, δεν έλαβαν μέχρι στιγμής ξεκάθαρες και ολοκληρωμένες απαντήσεις, την ίδια στιγμή που το Τ.Ε.Ε απαντάει με αμφίσημους «χρησμούς». Συγκεκριμένα, σε έναν από τους απόφοιτους που απευθύνθηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σχετικά με την αποσαφήνιση των επαγγελματικών του δικαιωμάτων η απάντηση ήταν πως «εντάσσεστε στην βασική κατηγορία των Χημικών Μηχανικών, χωρίς κανένα από τα δικαιώματα των Χημικών Μηχανικών». 

 Για ακόμα μια φορά φαίνεται πως η Ελληνική κυβέρνηση και οι Υπουργού του διατάγματος «πρωτοστατούν» σε  οπισθοδρομική πρωτοτυπία, αφήνοντας μια ολόκληρη πολυτεχνική με μεγάλη ζήτηση σχολή, τόσο στην διεθνή αγορά όσο και στον κόσμο των επιστημονικών ερευνών παγκοσμίως , δίχως επαγγελματικά δικαιώματα. Μετά το διάταγμα δεν στάλθηκε καμία διευκρινιστική επιστολή, ή έστω σημείωση προς το Τ.Μ.Ε.Υ από το ίδιο το Τ.Ε.Ε, αφήνοντας καθηγητές μα κυρίως φοιτητές, τόσο προπτυχιακούς , όσο μεταπτυχιακούς και απόφοιτους στο απόλυτο σκοτάδι και σοκ.

Ο φοιτητικός σύλλογος μέσα από πολύωρες Γενικές Συνελεύσεις έχει κινητοποιηθεί  σε αγωνιστικές  κατευθύνσεις, παρεμβαίνοντας σε Γενικές Συνελεύσεις των καθηγητών του τμήματος και απαιτώντας ξεκάθαρες απαντήσεις πάνω στα αιτήματα τους. Είχαν αναστείλει την λειτουργία της σχολής, ενώ έχουν συνδεθεί με απεργιακά εργατικά σωματεία στην προηγούμενη απεργιακή συγκέντρωση στις 28/11/2018. 
 

Στο τραπέζι των έντονων συζητήσεων μεταξύ Τ.Ε.Ε.-φοιτητών, έπειτα από παρέμβαση των φοιτητών στο τοπικό Τ.Ε.Ε Ηπείρου, υπάρχει μονάχα μια πληθώρα συγκεχυμένων και  μη ολοκληρωμένων προτάσεων. Μεγάλο μέρος του καθηγητικού σώματος βλέπει με καλό μάτι την μετονομασία της  σχολής σε «Χημικών Μηχανικών και Επιστήμης Υλικών» (14 ψήφοι υπέρ, 4 κατά, 1 λευκό), όπου σύμφωνα με αυτούς, θα «γλυτώσει» την σχολή από την ανασφάλεια και την πιθανή συγχώνευση της με κάποιο Τμήμα των Χημικών Μηχανικών και θα τους εξασφαλίσει επαγγελματικά δικαιώματα. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. 

Καμιά εξασφάλιση δεν παρέχει μια τέτοια αυτοκτονική κίνηση, καθώς ο ίδιος ο κ. Παιπέτης όταν μετέφερε την απόφαση αυτή στη σύγκλητο  –με σκοπό να ψηφιστεί και να κατοχυρωθεί- μετά από υπολογίσιμη αντίδραση φοιτητών που παρενέβησαν στη διαδικασία παραδέχτηκε ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο πρύτανης να αποσύρει το αίτημά του, ενώ δέχτηκε αποδοκιμασία και από καθηγητές άλλων σχολών. 

Στον αντίποδα λοιπόν, βρίσκονται πολλοί φοιτητές και ορισμένοι καθηγητές οι οποίοι απαιτούν άμεσα κατοχυρωμένα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα ως Μηχανικοί Επιστήμης Υλικών, αντιδρούν στην αγνόηση της δικιάς τους βούλησης για διεκδίκηση βασικής ειδικότητας, και παλεύουν για την σχολή που επέλεξαν και αγαπούν. Οι συζητήσεις ανάμεσα στους φοιτητές του Συλλόγου ΜΕΥ δίνουν και παίρνουν ασταμάτητα για την τελική μορφή και ονομασία της σχολής, η οποία θα κρίνει εν προκειμένω, τόσο το περιεχόμενο των σπουδών, όσο και το πτυχίο και τα μετέπειτα εργασιακά δικαιώματα. Που εν τέλει, θα κρίνει το μέλλον της ίδιας της σχολής.

Αντιδράσεις υπάρχουν όμως, και από μεριά ορισμένων καθηγητών,  στο πρόσωπο του Υπουργού Σπίρτζη και πρώην πρόεδρου του Τ.Ε.Ε. , ο οποίος φαίνεται να διάκειται εχθρικά προς την παρούσα ύπαρξη και την μορφή του Τμήματος.  Ο Υπουργός Παιδείας , Κώστας Γαβρόγλου, ακολουθώντας την γνωστή σχιζοφρενική στάση της κυβέρνησης στα γενικότερα θέματα, από την μια υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα, από την άλλη διαβεβαίωσε τους φοιτητές της σχολής ότι στέκεται αλληλέγγυος στα αιτήματα τους, καθώς «είναι απαράδεκτο μια Ελληνική Πολυτεχνική Σχολή να μένει με απροσδιόριστα επαγγελματικά δικαιώματα» όπως χαρακτηριστικά είπε μετά την έκδοση του προεδρικού διατάγματος στον πρόεδρο του τμήματος. 

Το ερώτημα είναι επίσης, αν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συνειδητοποιήσει την γενικότερη κατάσταση που δημιουργείται σε χιλιάδες εργαζόμενους απόφοιτους, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αν η παράλειψη αυτή τον βρίσκει σύμφωνο ή αν είναι όμηρος των κυβερνητικών πολιτικών και συντεχνιακών παιχνιδιών της κυβέρνησης και των Υπουργών..

Σημαντικές αντιδράσεις σημειώνονται  και στους αποφοίτους και εργαζόμενους  του τμήματος,  οι οποίοι έπειτα από την δημοσίευση του Διατάγματος φαίνονται να βρίσκονται στον «αέρα» μιας και ξαφνικά δεν τους αναγνωρίζονται και δεν καθορίζονται τα επαγγελματικά τους  δικαιώματα και η  μορφή του επαγγέλματος τους. Ήταν η πρώτη φορά άλλωστε που «σπάσανε» τα τηλέφωνα στη γραμματεία, με αποτέλεσμα να τα τραβήξουν από τις πρίζες… Να σημειωθεί πως οι απόφοιτοι έχουν και έννομο συμφέρον απέναντι στο Τ.Ε.Ε. και είναι και οι μόνοι οι οποίοι μπορούν να κινηθούν και νομικά.

Τέλος να αναφερθεί πως αντιδράσεις και καχυποψίες υπάρχουν επίσης και απέναντι στον πρόεδρο της σχολής, μιας και ο ίδιος αρνούνταν κατηγορηματικά να πάρει θέση υπέρ των αιτημάτων των φοιτητών όπως και αρνούνταν να διατυπώσει εξ αρχής μια ξεκάθαρη θέση για το μέλλον της σχολής, δίνοντας πολλές ανακριβείς απαντήσεις ακόμα και σε ανήσυχους συναδέλφους του καθηγητές. 

Πολλοί φοιτητές εμφανίζονται δυσαρεστημένοι απέναντι στο πρόσωπο του, μιας και βλέπουν πρόθεση εκ μέρους του για διάλυση της σχολής και μετατροπής της σε τμήμα Χημικών Μηχανικών, πράγμα που θα βάλει ταφόπλακα στα όνειρα πολλών φοιτητών που επέλεξαν αυτή τη σχολή , και που ενδιαφέρονταν κι ενδιαφέρονται για κλάδους διαφορετικούς από αυτούς των Χημικών Επιστημών, όπως επίσης θα βάλει τέλος στην ύπαρξη ενός πρωτοποριακού επιστημονικού κλάδου στην Ελλάδα.

Η επόμενη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου έχει οριστεί για την επόμενη Παρασκευή στις 7 Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να παρθούν αποφάσεις για περεταίρω δράσεις, ενώ στο μεταξύ έχουν αποφασιστεί παρεμβάσεις στη συνέλευση των καθηγητών, καθώς και στην επόμενη συνεδρίαση του τοπικού Τ.Ε.Ε. Ηπείρου.


(To άρθρο γράφτηκε κατόπιν ρεπορτάζ στην σχολή και στις δράσεις των φοιτητών του Τμήματος, με την συνεισφορά της φοιτήτριας του Τ.Μ.Ε.Υ Τζένη Βοζίκη).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άκου Νεοελληνάκο

Του Δημήτρη Μιλάνου
Για σένα μιλάω, με την μεγάλη σημαία, που περήφανα κράδαινες στο σύνταγμα. Έλληνα μικροαστέ, άνθρωπε μικρέ. Άραγε όσο μεγαλύτερη η σημαία που κράταγες, τόσο μεγαλύτερη θα ήταν και η ηδονή που θα ένιωθες; Μέσα στο πλήθος, στον όχλο, είμαι σίγουρος πως νιώθεις μεγάλος. Νιώθεις εθνική υπερηφάνεια βλέποντας μερικούς χιλιάδες σαν και εσένα;

Από την μέρα που γεννήθηκες, έμαθες να σκύβεις κεφάλι στους δυνατότερος με αντάλλαγμα να συμπεριφέρεσαι αντίστοιχα στους πιο αδύναμους από εσένα.

Ναι, εσύ είσαι που θα κοροϊδέψεις έναν φτωχό, θα βρίσεις έναν γκέι, θα πουλήσεις τσαμπουκά όπου σε παίρνει μόνο. Αλλά στους από πάνω κότα. Στα αφεντικά τουμπεκί.

Όταν σε απέλυσαν ή μείωσαν τον μισθό και την σύνταξη και σου πήρε η εφορία και η τράπεζα το σπίτι, τι έκανες;

Ζεις στην σιγουριά σου και φοβάσαι. Ναι, φοβάσαι. Είσαι στην γωνία σου και κρατάς στην αγκαλιά σου τα ψίχουλα που έχεις, και τρέμεις μην τα χάσεις. Ζηλεύεις και ποθείς ό,τι δεν έχεις.

Εσένα λέω, που δεν έχεις σηκωθεί ποτέ από τ…

Μνημόσυνο για μία “ημιτελή” Αριστερά

Του Γρηγόρη ΚαραγιαννίδηΤο μακρινό πλέον 1992, ο αείμνηστος Βασίλης Ραφαηλίδης, είχε εκδώσει το βιβλίο του με τίτλο «Μνημόσυνο για έναν ημιτελή θάνατο». Ήταν ένα βιβλίο που προκάλεσε αίσθηση, διότι στηλίτευε τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας.


Παραφράζω λοιπόν τον τίτλο σε αυτό εδώ το κείμενο, διότι ο σκοπός του είναι να στηλιτεύσει κάποια κακώς κείμενα εντός μίας μεγάλης μερίδας της Αριστεράς στη χώρα μας.

Για την “Ελληνική Πουτινική Αριστερά” έχει γίνει αναφορά και παλαιότερα. Όμως με τα γεγονότα που μεσολάβησαν το τελευταίο εξάμηνο, είναι εμφανές ότι τα φαινόμενα που παρατηρεί και ο σύντροφος στο άρθρο του, πλέον χειροτερεύουν.

Πάντα βέβαια εντός ενός τμήματος της Αριστεράς ακουγόντουσαν φωνές που ανέπτυσσαν φιλορωσικές θέσεις, που επέκριναν τη ΛΟΑΤ κοινότητα, και δημιουργούσαν μία «υπερπατριωτική» ρητορική (βλέπε άρθρα του Χρήστου Καπούτση). Φορέας των φαινομένων αυτών έγινε η ιστοσελίδα Iskra, η οποία σε άρθρο της μάλιστα, έφτασε στο σημείο να επευφημεί ως «αντί-Ε.Ε.» και α…

Λίγα λόγια για το ΜεΡΑ 25 και τα όσα ακούστηκαν γι’ αυτό

Του Γρηγόρη Καραγιαννίδη

Και εγένετο «ΜεΡΑ 25» λοιπόν. Στα τέλη Μαρτίου ανακοινώθηκε από το Γιάνη Βαρουφάκη η ίδρυση του ελληνικού κόμματος- τμήματος της πολιτικής του κίνησης DIEM 25, και όπως ήταν αναμενόμενο, οι συζητήσεις που προκλήθηκαν ήταν έντονες.