Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γλάδστωνος και Βαϊμάρης γωνία...

Του Γρηγόρη Καραγιαννίδη

Τα συμπεράσματα από τις ημέρες αυτές δε χρειάζονται προλόγους. Στην οδό Γλάδστωνος δολοφονήθηκε φριχτά απλά ένας νέος άνθρωπος. Δολοφονήθηκε και η τελευταία αυταπάτη πως ζούμε σε μία «πολιτισμένη-ευρωπαϊκή» κοινωνία...


Θα το πω με μία λέξη: Βαϊμάρη. Ή, για να είμαι ακριβής, μια ανάμειξη Βαϊμάρης με το χειρότερο είδος εκχυδαϊσμού και εκφασισμού της κοινωνίας: αυτού που προκαλείται λόγω της εξαθλίωσης.

Η κρίση δε μας καταβαράθρωσε μόνο οικονομικά, αλλά μας εξαχρείωσε και σαν κοινωνία. Ήταν η κατάλληλη ευκαιρία των ναζιστοειδών «ζόμπι» να βγουν από τους τάφους και τα λαγούμια τους.

Έτσι, ο φασισμός, εκμεταλλευόμενος τούτη την απελπισία, μα και την ημιμάθεια (μαζί με τα «ίτε παίδες Ελλήνων» και λοιπές εθνικιστικές αηδίες που μας μάθαιναν στο σχολείο παραποιώντας την πραγματικότητα), αναγεννήθηκε, και έστρεψε μέρος της λαϊκής μάζας στο ψέμα, ρίχνοντας το φταίξιμο για τα δεινά της χώρας, στις κοινωνικές ομάδες που η συντηρητική και θρησκόληπτη κοινωνία μας είχε πάντοτε στο στόχαστρο: στη ΛΟΑΤ Κοινότητα, στην τουρκική και μακεδονική μειονότητα, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Και κάπως έτσι, φτάνουμε ξανά στην «εποχή των τεράτων»...

Γι' αυτό λοιπόν πρέπει να αντιδράσουμε. Για τον Ζακ, τον Παύλο, τον Σαχζάτ, και τον κάθε άνθρωπο. Γιατί χτες και σήμερα ήταν αυτοί, αύριο θα είμαστε εμείς και τα παιδιά μας.

Ας αποτινάξουμε λοιπόν από πάνω μας, κάθε στοιχείο συντηρητισμού, σεξισμού, ομοφοβίας, και πάσης φύσεως ρατσισμού . Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε το εγχείρημα. Ποιο εγχείρημα; Το τσάκισμα του φασισμού φυσικά. Γιατί με αυτόν δε συνδιαλέγεσαι, δε συζητάς, παρά μόνο τον πολεμάς και τον τσακίζεις.


ΥΓ: Έχει δίκιο ο Άκης Γαβριηλίδης. Υπάρχει ρατσισμός και εντός της Αριστεράς. Και κατ' εμέ, είναι ο χειρότερος. Γιατί είναι κρυφός και φοράει μάσκα.

ΥΓ2: «Αυτά είναι αφύσικα πράγματα. Υπάρχει μόνο άρρεν και θήλυ». Δε βγήκε από το στόμα κάποιου ακροδεξιού το παραπάνω. Το ξεστόμισε στέλεχος της Αριστεράς όταν του έθεσα το θέμα των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ Κοινότητας σε μία συζήτηση που είχαμε...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άκου Νεοελληνάκο

Του Δημήτρη Μιλάνου
Για σένα μιλάω, με την μεγάλη σημαία, που περήφανα κράδαινες στο σύνταγμα. Έλληνα μικροαστέ, άνθρωπε μικρέ. Άραγε όσο μεγαλύτερη η σημαία που κράταγες, τόσο μεγαλύτερη θα ήταν και η ηδονή που θα ένιωθες; Μέσα στο πλήθος, στον όχλο, είμαι σίγουρος πως νιώθεις μεγάλος. Νιώθεις εθνική υπερηφάνεια βλέποντας μερικούς χιλιάδες σαν και εσένα;

Από την μέρα που γεννήθηκες, έμαθες να σκύβεις κεφάλι στους δυνατότερος με αντάλλαγμα να συμπεριφέρεσαι αντίστοιχα στους πιο αδύναμους από εσένα.

Ναι, εσύ είσαι που θα κοροϊδέψεις έναν φτωχό, θα βρίσεις έναν γκέι, θα πουλήσεις τσαμπουκά όπου σε παίρνει μόνο. Αλλά στους από πάνω κότα. Στα αφεντικά τουμπεκί.

Όταν σε απέλυσαν ή μείωσαν τον μισθό και την σύνταξη και σου πήρε η εφορία και η τράπεζα το σπίτι, τι έκανες;

Ζεις στην σιγουριά σου και φοβάσαι. Ναι, φοβάσαι. Είσαι στην γωνία σου και κρατάς στην αγκαλιά σου τα ψίχουλα που έχεις, και τρέμεις μην τα χάσεις. Ζηλεύεις και ποθείς ό,τι δεν έχεις.

Εσένα λέω, που δεν έχεις σηκωθεί ποτέ από τ…

Μνημόσυνο για μία “ημιτελή” Αριστερά

Του Γρηγόρη ΚαραγιαννίδηΤο μακρινό πλέον 1992, ο αείμνηστος Βασίλης Ραφαηλίδης, είχε εκδώσει το βιβλίο του με τίτλο «Μνημόσυνο για έναν ημιτελή θάνατο». Ήταν ένα βιβλίο που προκάλεσε αίσθηση, διότι στηλίτευε τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας.


Παραφράζω λοιπόν τον τίτλο σε αυτό εδώ το κείμενο, διότι ο σκοπός του είναι να στηλιτεύσει κάποια κακώς κείμενα εντός μίας μεγάλης μερίδας της Αριστεράς στη χώρα μας.

Για την “Ελληνική Πουτινική Αριστερά” έχει γίνει αναφορά και παλαιότερα. Όμως με τα γεγονότα που μεσολάβησαν το τελευταίο εξάμηνο, είναι εμφανές ότι τα φαινόμενα που παρατηρεί και ο σύντροφος στο άρθρο του, πλέον χειροτερεύουν.

Πάντα βέβαια εντός ενός τμήματος της Αριστεράς ακουγόντουσαν φωνές που ανέπτυσσαν φιλορωσικές θέσεις, που επέκριναν τη ΛΟΑΤ κοινότητα, και δημιουργούσαν μία «υπερπατριωτική» ρητορική (βλέπε άρθρα του Χρήστου Καπούτση). Φορέας των φαινομένων αυτών έγινε η ιστοσελίδα Iskra, η οποία σε άρθρο της μάλιστα, έφτασε στο σημείο να επευφημεί ως «αντί-Ε.Ε.» και α…

Λίγα λόγια για το ΜεΡΑ 25 και τα όσα ακούστηκαν γι’ αυτό

Του Γρηγόρη Καραγιαννίδη

Και εγένετο «ΜεΡΑ 25» λοιπόν. Στα τέλη Μαρτίου ανακοινώθηκε από το Γιάνη Βαρουφάκη η ίδρυση του ελληνικού κόμματος- τμήματος της πολιτικής του κίνησης DIEM 25, και όπως ήταν αναμενόμενο, οι συζητήσεις που προκλήθηκαν ήταν έντονες.