Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το όνομα "Μακεδονία"

του Νικολά Βοκανόβσκι*

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, εδώ στα Μπίτολα όπου και μένω τώρα, όπως και στην Ελλάδα, το κυρίαρχο θέμα συζήτησης είναι για το όνομα των Σκοπίων ή Μακεδονία. Έτσι αποφάσισα, με παρότρυνση συντρόφων, να τοποθετηθώ πάνω σε αυτό το θέμα, μιας και έχω εικόνα και από τις δύο πλευρές αφού έζησα και στις δυο χώρες.Το 1945 όταν ο Τίτο έφτιαχνε τη μεγάλη Γιουγκοσλαβία, συμπεριέλαβε και αυτό το κομμάτι ως ανεξάρτητο ομόσπονδο κράτος και το ονόμασε Δημοκρατία της Μακεδονίας. Να θυμίσω για όσους δεν γνωρίζουν ότι, η Γιουγκοσλαβία αποτελούνταν από έξι δημοκρατίες και δυο περιοχές το Κόσοβο και τη Βοΐβοντίνα.

Την τότε εποχή δεν άνοιξε μύτη πουθενά, δεν μίλησε κανένας για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Μέγα πολίτικο λάθος. Απλά την αναγνωρίσαν με σχετική νομοθεσία της εποχής ως είχε. Από την άλλη πλευρά εδώ (Μακεδονία - Σκόπια), στην επίσημη παιδεία μας, μας δίδασκαν ότι είμαστε Μακεδόνες απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου. Αυτό ίσχυε και ισχύει μέχρι σήμερα. Συνεπώς, γενιές ολόκληρες αυτό έμαθαν, αυτό ξέρουν. Δεν μπορώ να κατηγορήσω τον ιστορικά τυφλό λαό, άλλα ούτε να δικαιολογήσω φασιστικές συμπεριφορές από όπου και να προέρχονται.

Αυτές τις μέρες που το θέμα έχει αναθερμανθεί, αναρωτιέμαι για τον όρο "Μακεδονία" αν θα συμπεριληφθεί στην ονομασία η όχι. Τι θα χάλαγε στη μια ή στην άλλη πλευρά;


Πως είναι δυνατόν να μην καταλάβει η λαϊκή μάζα είτε εκεί είτε εδώ, ότι όλο το παιχνίδι είναι στημένο για πολιτικές σκοπιμότητες και από τις δυο πλευρές των χωρών; Επισης, ως γείτονες χώρες, όπως παντού ανά την υφήλιο, έχουν κάποιες διαφορές, γιατί λοιπόν πρέπει να μας τις λύνουν οι Η.Π.Α και όχι μονοί μας;

Ωστόσο, να πάρω τα πράγματα με μια σειρά... Στην Ελλάδα έχει ξεπουληθεί ό,τι ελληνικό υπάρχει. Αεροδρόμια, λιμάνια, γη, νησιά και ο λαός βελάζει από οικονομικές κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί από το παγκόσμιο καπιταλιστικό κεφάλαιο. Οι εθνικιστές και οι εθνοσωτήρες, που ήταν τότε; Θα πω μια γνώμη, μοιράζαν τα κλεμμένα!

Από την άλλη πλευρά εδώ, για να σταθεί ως κράτος έπρεπε να χτιστεί μια εθνική ταυτότητα. Όμως με ποιο τρόπο θα γινόταν αυτό σε μια μικρή πολυεθνική και πολύγλωσση χώρα; Για να θυμηθούμε και τα λόγια του Βασίλη Ραφαιλίδη, “τα Σκόπια είναι το Λουξεμβούργο των Βαλκανίων", σωστότατη τοποθέτηση.

Τι συνέβη λοιπόν; Μιας που ονομαζόμασταν για μισό αιώνα Μακεδονία, είπαμε να ορθώσουμε ανάστημα στο όνομα του Μέγα φασίστα της εποχής του, Αλέξανδρο. Κάτω από την ομπρέλα του ιμπεριαλισμού, μας αναγνώρισαν ως τέτοιους 120 χώρες και κυρίως οι μεγάλες δυνάμεις όπως η Η.Π.Α και Ρωσία. Η κάθε μια για δικά της συμφέροντα. Σήμερα είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί αυτό στην λαϊκή συνείδηση είτε εκεί, είτε εδώ.

Προ ημερών είχα ρωτήσει δημόσια στο Facebook , πως γίνεται να είναι απόγονοι του Μ. Αλέξανδρο και να τον δοξάζουν και ταυτόχρονα να είναι χριστιανοί; Εκείνοι που έκαψαν στο διάβα τους την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και δολοφόνησαν την Υπατία κατηγορούμενη ως μάγισσα; Αυτό δε είναι ένα ερώτημα και προς τους Έλληνες πατριώτες που διοργανώνουν τα συλλαλητήρια και παραβλέπουν ή έστω δεν γνωρίζουν δυο τόσο αντιφατικά γεγονότα της ιστορίας.

Λοιπόν, ο εθνικισμός και η άνοδος της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα δεν ξεκίνησαν με τα μνημόνια, άλλα τη δεκαετία του 90 με το μακεδονικό και τη μετανάστευση από τις χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ όπως Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία κτλ και στη συνέχεια με τους πρόσφυγες πολέμου από την Αφρική και την Μ. Ανατολή.

Για να ανακεφαλαιώσω, θα πω τα εξής. Οι κάτοικοι των Σκοπίων δεν έχουν σχέση ως Σλάβοι ούτε με την αρχαία Ελλάδα, ούτε με τον Μ. Αλεξάνδρο. Ωστόσο εγκαταστάθηκαν και ζουν σε μια γεωγραφική θέση η οποία στην αρχαιότητα λεγόταν Παιονία, την οποία κατέκτησε πρώτος ο Φίλιππος ο δεύτερος και την μακεδονοποίησε. Ορθά λοιπόν πρέπει να υπάρχει ο όρος "Μακεδονία" στην ονομασία των Σκοπίων.

Από την άλλη πλευρά, τα γαλανόλευκα βαμμένα νύχια και ο εθνικισμός των φασιστών, πρώην ταγματασφαλίτες και δωσίλογοι να ασχολούνται με το ξεπούλημα από όπου πήραν και μερίδιο για να επιβιώσουν πολιτικά και κομματικά, εξού βρίσκονται και στην Βουλή. Δεν λέω, υπάρχουν και εκείνοι που παρασύρονται και είναι κυρίως νέοι...

Γνώμη μου είναι, να ενώσουμε σαν λαοί της φωνές μας απέναντι στο καπιταλιστικό και οικονομικό κατεστημένο, χωρίς να ασχολούμεθα με ηλιθιότητες οι οποίες σκοπό έχουν να κοιμίσουν τους λαούς. Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει σε καμιά περίπτωση ούτε από τα Σκόπια, ούτε από το όνομα, άλλα κινδυνεύει σοβαρά από τους γηγενείς ληστές της και το ξένο κεφάλαιο, όπως άλλωστε και η Μακεδονία.

Εδώ επίσης επικρατεί μια τρομοκρατία του λαού, την οποία παρακολουθώ στενά και είναι εντυπωσιακό πως τα έχουν καταφέρει σε τόσα λίγα χρόνια οι γηγενείς πολιτικοί ηγέτες.


Ζουν σαν σύγχρονοι σκλάβοι και πλήρως υποταγμένοι στις πολιτικές δυνάμεις, όποιες και αν είναι.


Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δυο λαοί οι οποίοι έχουν πολεμήσει μέχρι εσχάτως τον εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ, μπορούν να φέρονται έτσι. Είμαστε ιστορικά και ηθικά υποχρεωμένοι να αντισταθούμε στους καταπιεστές των λαών μας και όχι να αλληλοσυγκρουόμαστε για ηλιθιότητες, ενώ μας κλέβουν και εκμεταλλεύονται σαν σκλάβους του καπιταλισμού...


Νικολα Βοκανοβσκι γεννήθηκε στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι). Από μικρός ήταν ανυπότακτο πνεύμα και έτσι στα είκοσί του χρόνια κατέληξε στα δόντια του κρατικού μηχανισμού. Απέδρασε και ήρθε στην Ελλάδα. Μια χώρα την οποία λάτρεψε, αλλά τα μονοπάτια της ζωής και ο τρόπος σκέψης και δράσης του τον οδήγησαν στις ελληνικές φυλακές. Αφού εξέτισε την ποινή του, πριν περίπου δυο μήνες επέστρεψε και ζει στην πόλη που γεννήθηκε στα Μπίτολα.

Σχόλια

 1. Σε κάποιον που προσφωνεί τον Αλέξανδρο φασίστα, σίγουρα δεν αξίζει το όνομα της Μακεδονίας. Πρώτα να μάθουν ιστορία οι ανιστόρητοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φίλε, Νικόλα
  Το «έχω εικόνα και από τις δύο πλευρές αφού έζησα και στις δυο χώρες» δε σημαίνει πως μπορείς να λες ό,τι σου αρέσει, πάντως θα χαρακτήριζα το κείμενο -χωρίς παρεξήγηση, από ανιστόρητο ως αφελές
  Μετά το «Στην Ελλάδα έχει ξεπουληθεί το παν...» λες «Οι εθνικιστές και οι εθνοσωτήρες, που ήταν τότε;» σα να μην είναι αυτοί αναπόσπαστο κομμάτι -να μην πω από τα βασικότερα, της κρατικής μηχανής
  Ονομάζεις τον Αλέξανδρο «Μέγα φασίστα της εποχής του»: πλάκα έχει αυτό...
  Μέχρι τώρα νομίζαμε (για την ουσία του φασισμού) πως είναι το «απεχθές» πρόσωπο του καπιταλισμού με συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και συνθήκες στις οποίες αναπτύχθηκε, ακριβώς τότε Γερμανία, Ιταλία κλπ στη μεσοπολεμική περίοδο [βλ και Ρατζανί Πάλμε Ντουτ > «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση»]...
  Τελικά όχι μόνο τον ανακάλυψες καμιά εικοσαριά αιώνες νωρίτερα (!!) αλλά βρίσκεις αντίφαση στο «απόγονοι του Μ. Αλέξανδρου και να τον δοξάζουν και ταυτόχρονα να είναι χριστιανοί» ενώ παράλληλα (όλα μαζί και ταυτοχρόνως) «αναρωτιέσαι» ... «Τι θα χάλαγε στη μια ή στην άλλη πλευρά; αν θα συμπεριληφθεί στην ονομασία η όχι, ο όρος "Μακεδονία"» !!
  Αναφέρεις εκείνο το «ως γείτονες χώρες, όπως παντού ανά την υφήλιο, έχουν κάποιες διαφορές, γιατί λοιπόν πρέπει να μας τις λύνουν οι ΗΠΑ και όχι μόνοι μας», παραβλέποντας τελείως την ιμπεριαλιστική πυραμίδα (και «ξεχνώντας» την ΕΕ -κατά λάθος ή εξ επίτηδες δεν ξέρω) και μιλάς για «Μέγα πολιτικό λάθος», στην «τότε εποχή -πρώτα χρόνια Τίτο, που δεν άνοιξε μύτη πουθενά, δεν μίλησε κανένας για την ελληνικότητα της Μακεδονίας...» ξεχνώντας (σκόπιμα ή όχι δεν ξέρω) τα ειδικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, το ρόλο του Τίτο στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα κά
  Τελικά ευτυχώς που έχεις εικόνα «και από τις δύο πλευρές αφού έζησες και στις δυο χώρες» ...σκέψου να μην.
  Σημείωση
  1) Προσυπογράφω το «να ενώσουμε σαν λαοί της φωνές μας απέναντι στο καπιταλιστικό και οικονομικό κατεστημένο» αλλά με τι προϋποθέσεις και αφετηρίες; με τα αφελή «πως είναι δυνατόν να μην καταλάβει η λαϊκή μάζα είτε εκεί είτε εδώ ...» (;;)
  2) Ρίξε μια ματιά στα παρακάτω ...όχι πως θα το κάνεις αλλά λέμε τώρα...
  https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9698818
  https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9698821
  https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9698824
  https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9698827

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο Αλέξανδρος Όχι μόνο φασίστας αλλά αρχιφασίστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άκου Νεοελληνάκο

Του Δημήτρη Μιλάνου
Για σένα μιλάω, με την μεγάλη σημαία, που περήφανα κράδαινες στο σύνταγμα. Έλληνα μικροαστέ, άνθρωπε μικρέ. Άραγε όσο μεγαλύτερη η σημαία που κράταγες, τόσο μεγαλύτερη θα ήταν και η ηδονή που θα ένιωθες; Μέσα στο πλήθος, στον όχλο, είμαι σίγουρος πως νιώθεις μεγάλος. Νιώθεις εθνική υπερηφάνεια βλέποντας μερικούς χιλιάδες σαν και εσένα;

Από την μέρα που γεννήθηκες, έμαθες να σκύβεις κεφάλι στους δυνατότερος με αντάλλαγμα να συμπεριφέρεσαι αντίστοιχα στους πιο αδύναμους από εσένα.

Ναι, εσύ είσαι που θα κοροϊδέψεις έναν φτωχό, θα βρίσεις έναν γκέι, θα πουλήσεις τσαμπουκά όπου σε παίρνει μόνο. Αλλά στους από πάνω κότα. Στα αφεντικά τουμπεκί.

Όταν σε απέλυσαν ή μείωσαν τον μισθό και την σύνταξη και σου πήρε η εφορία και η τράπεζα το σπίτι, τι έκανες;

Ζεις στην σιγουριά σου και φοβάσαι. Ναι, φοβάσαι. Είσαι στην γωνία σου και κρατάς στην αγκαλιά σου τα ψίχουλα που έχεις, και τρέμεις μην τα χάσεις. Ζηλεύεις και ποθείς ό,τι δεν έχεις.

Εσένα λέω, που δεν έχεις σηκωθεί ποτέ από τ…

Μνημόσυνο για μία “ημιτελή” Αριστερά

Του Γρηγόρη ΚαραγιαννίδηΤο μακρινό πλέον 1992, ο αείμνηστος Βασίλης Ραφαηλίδης, είχε εκδώσει το βιβλίο του με τίτλο «Μνημόσυνο για έναν ημιτελή θάνατο». Ήταν ένα βιβλίο που προκάλεσε αίσθηση, διότι στηλίτευε τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας.


Παραφράζω λοιπόν τον τίτλο σε αυτό εδώ το κείμενο, διότι ο σκοπός του είναι να στηλιτεύσει κάποια κακώς κείμενα εντός μίας μεγάλης μερίδας της Αριστεράς στη χώρα μας.

Για την “Ελληνική Πουτινική Αριστερά” έχει γίνει αναφορά και παλαιότερα. Όμως με τα γεγονότα που μεσολάβησαν το τελευταίο εξάμηνο, είναι εμφανές ότι τα φαινόμενα που παρατηρεί και ο σύντροφος στο άρθρο του, πλέον χειροτερεύουν.

Πάντα βέβαια εντός ενός τμήματος της Αριστεράς ακουγόντουσαν φωνές που ανέπτυσσαν φιλορωσικές θέσεις, που επέκριναν τη ΛΟΑΤ κοινότητα, και δημιουργούσαν μία «υπερπατριωτική» ρητορική (βλέπε άρθρα του Χρήστου Καπούτση). Φορέας των φαινομένων αυτών έγινε η ιστοσελίδα Iskra, η οποία σε άρθρο της μάλιστα, έφτασε στο σημείο να επευφημεί ως «αντί-Ε.Ε.» και α…

Λίγα λόγια για το ΜεΡΑ 25 και τα όσα ακούστηκαν γι’ αυτό

Του Γρηγόρη Καραγιαννίδη

Και εγένετο «ΜεΡΑ 25» λοιπόν. Στα τέλη Μαρτίου ανακοινώθηκε από το Γιάνη Βαρουφάκη η ίδρυση του ελληνικού κόμματος- τμήματος της πολιτικής του κίνησης DIEM 25, και όπως ήταν αναμενόμενο, οι συζητήσεις που προκλήθηκαν ήταν έντονες.