Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί Glasnost λοιπόν;
Glasnost. Διότι Glasnost σημαίνει ελευθερία απόψεων και έκφρασης.

Όσοι ξεκινήσαμε το Glasnost, πιστεύαμε πως πρέπει να υπάρξει μια «πλατφόρμα ιδεών» για τους αγωνιστές της –ευρύτερης– Αριστεράς, όπου θα γράφουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Και αυτό, κυρίως διότι τα γνωστά sites του χώρου, εκφράζουν συγκεκριμένα ρεύματα και δεν φιλοξενούν (εύκολα) κείμενα που διαφωνούν με τη «γραμμή» τους. Ιδίως αν αυτός που υπογράφει το κείμενο δεν είναι «στάρ» του χώρου, αλλά ένας νέος άνθρωπος που προβληματίζεται με τα «παθήματα» του χώρου και τα καθημερινά ζητήματα που αφορούν την κοινωνία.

Το κάναμε γιατί απλά είχαμε την ανάγκη να γράψουμε κάπου την άποψη μας, απλά και λιτά, χωρίς τους βερμπαλισμούς και τα «σεντόνια» που είναι πολύ συχνά στο χώρο της Αριστεράς.

Στο Glasnost γράφουν άνθρωποι από διαφορετικά ρεύματα της Αριστεράς. Σκοπός μας δεν είναι να εκφράσουμε συγκεκριμένες στρατευμένες γραμμές στο χώρο, αλλά να υπάρξει σημείο που μπορούν να συστεγαστούν απόψεις από πολλούς και πολλές. Γι’ αυτό άλλωστε θα δείτε ελάχιστα κείμενα πέρα αυτού να είναι υπογεγραμμένα από την Συντακτική Ομάδα του Glansnost (Σ.Ο.G).

Τι να περιμένετε να διαβάσετε; Debates/φακέλους, συνεντεύξεις, αφιερώματα όπως και αρθρογραφία για τα ζητήματα της καθημερινότητας.

Το Glasnost θα είναι χώρος που ο καθένας θα μπορεί να λέει την άποψη του. Θα περιμένουμε να ακούσουμε και την δική σας. 


Σ.Ο.G.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άκου Νεοελληνάκο

Του Δημήτρη Μιλάνου
Για σένα μιλάω, με την μεγάλη σημαία, που περήφανα κράδαινες στο σύνταγμα. Έλληνα μικροαστέ, άνθρωπε μικρέ. Άραγε όσο μεγαλύτερη η σημαία που κράταγες, τόσο μεγαλύτερη θα ήταν και η ηδονή που θα ένιωθες; Μέσα στο πλήθος, στον όχλο, είμαι σίγουρος πως νιώθεις μεγάλος. Νιώθεις εθνική υπερηφάνεια βλέποντας μερικούς χιλιάδες σαν και εσένα;

Από την μέρα που γεννήθηκες, έμαθες να σκύβεις κεφάλι στους δυνατότερος με αντάλλαγμα να συμπεριφέρεσαι αντίστοιχα στους πιο αδύναμους από εσένα.

Ναι, εσύ είσαι που θα κοροϊδέψεις έναν φτωχό, θα βρίσεις έναν γκέι, θα πουλήσεις τσαμπουκά όπου σε παίρνει μόνο. Αλλά στους από πάνω κότα. Στα αφεντικά τουμπεκί.

Όταν σε απέλυσαν ή μείωσαν τον μισθό και την σύνταξη και σου πήρε η εφορία και η τράπεζα το σπίτι, τι έκανες;

Ζεις στην σιγουριά σου και φοβάσαι. Ναι, φοβάσαι. Είσαι στην γωνία σου και κρατάς στην αγκαλιά σου τα ψίχουλα που έχεις, και τρέμεις μην τα χάσεις. Ζηλεύεις και ποθείς ό,τι δεν έχεις.

Εσένα λέω, που δεν έχεις σηκωθεί ποτέ από τ…

Οι αναμνήσεις του Καπετάν Κεμάλ από τον ελληνικό εμφύλιο

Του Μουσταφά Τσολάκ

Ο Μιχρί Μπελλί, γνωστός στην Ελλάδα ως Καπετάν Κεμάλ, ήταν Τούρκος επαναστάτης που πέρα από τ’ άλλα, στα πλαίσια της διεθνιστικής αλληλεγγύης συμμετείχε στο ΔΣΕ στον ελληνικό εμφύλιο. Μάλιστα, απ’ όσα ξέρουμε, ήταν ο μοναδικός «ξένος» που συμμετείχε στο ΔΣΕ.

Το όνομα "Μακεδονία"

του Νικολά Βοκανόβσκι*

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, εδώ στα Μπίτολα όπου και μένω τώρα, όπως και στην Ελλάδα, το κυρίαρχο θέμα συζήτησης είναι για το όνομα των Σκοπίων ή Μακεδονία. Έτσι αποφάσισα, με παρότρυνση συντρόφων, να τοποθετηθώ πάνω σε αυτό το θέμα, μιας και έχω εικόνα και από τις δύο πλευρές αφού έζησα και στις δυο χώρες.