Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ελληνική Πουτινική ΑριστεράΤου Δημήτρη Μιλάνου

Στην Ελλάδα, διαχρονικά, υπήρχε πάντα στο θυμικό του λαού μια συμπάθεια προς το “Ξανθό και ομόδοξο γένος”. Μια συμπάθεια η οποία σε πολλές περιπτώσεις στοίχισε ακριβά (π.χ. Ορλωφικά). Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια συνέχιση αυτής της τάσης, η οποία εκφράζεται πάνω στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Και αν για τους γραφικούς του “Ο καιρός γαρ εγγύς” δεν μας προκαλεί καμιά έκπληξη, είναι αναμφίβολα περίεργο γεγονός η στάση θαυμασμού και λατρείας από κομμάτι της ελληνικής αριστεράς.


Ποια πρέπει να είναι όμως η θέση των αριστερών δυνάμεων ως προς την σημερινή Ρωσία; 

Αναμφίβολα, η Ρωσία μαζί με την Κίνα αποτελούν τον μόνο σοβαρό αντίθετο πόλο στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την μάχη που δίνει η Ρωσία εναντίων του αμερικανογεννημένου ISIS στην Συρία ή και ακόμα την υποστήριξη που έδειξε στην αρχή στην Κριμαία ενάντια στην ακροδεξιά κυβέρνηση του Κιέβου ή και ακόμα την βοήθεια που έδειξε στη Νοβορωσία, πριν αποσυρθεί από αυτό το μέτωπο. Όλα αυτά έγιναν προφανώς όχι από φιλευσπλαχνία αλλά γιατί βοηθούν στο δικό της παιχνίδι ενάντια στις ΗΠΑ και ΕΕ. Άλλωστε ο Πρόεδρος μιας χώρας που πολεμά τον φονταμενταλισμό και την ακροδεξιά ούτε θα έκανε συνάντηση με πολλά νοήματα με την Μαρί Λεπέν λίγο πριν τις Γαλλικές προεδρικές εκλογές, ούτε θα ερχόταν σε συμμαχία με τον φασίστα και φονταμενταλιστή Ερντογάν (το οποίο πρέπει να ομολογήσουμε άφησε τους γεροντοπαιήσιους σύξυλους).

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν είναι η μετενσάρκωση του “πατερούλη”, που πολλοί στην Ελλάδα προσπαθούν να δουν. Και αυτό όχι γιατί, ο Στάλιν δεν θα κυνηγούσε ποτέ μέλη της LGBTQI κοινότητας ή τους αντιφρονούντες του καθεστώτος. Δεν ήταν άλλωστε κανένας άγιος, το αντίθετό. Δεν είναι η μετενσάρκωση του όμως, γιατί ο Στάλιν τουλάχιστον έχει να δείξει την συντριβή του ναζισμού στο Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, ενώ ο Πούτιν όταν ανέβηκε ο φασισμός στην Ουκρανία, αφού πήρε το κομμάτι που τον ενδιέφερε (Κριμαία), άφησε τις Λαϊκές Δημοκρατίες της Νοβορωσίας στην τύχη τους. Γιατί ο Στάλιν δεν θα κατηγορούσε ποτέ τον Λένιν ότι έβαλε μια βόμβα με χρονοκαθυστέρηση στα θεμέλια της ΕΣΣΔ με το “απολυταρχικό καθεστώς των Μπολσεβίκων”.

Ένα κράτος μικρό σαν την Ελλάδα, που θέλει να σπάσει της ιμπεριαλιστικές αλυσίδες που την δένουν με την ευρωατλανική συμμαχία και την ΕΕ, σίγουρα θα χρειαστεί βοήθεια. Αυτό όμως δεν σημαίνει να εισχωρήσει σε ένα άλλο ιμπεριαλιστικό όχημα, αλλά να μπορεί να ελιχθεί ανάμεσα στις αντιθέσεις των δύο πόλων. Μην ξεχνάμε ότι πέρα από τα Ορλωφικά, έχουμε και την Γιάλτα.

Δεν υπάρχει ποια ΕΣΣΔ, δεν υπάρχει Σοσιαλιστικό άρμα. Ας μην ψάχνουμε σωτήρες. Εμείς πρέπει να γίνουμε οι ρυθμιστές της μοίρας μας. Ας κόψουμε τους ομφάλιους λώρους με το παρελθόν. Μην ψάχνουμε για νέους Στάλιν από τα Lidl. Μην ψάχνουμε γενικά για νέους Στάλιν. Η προοπτική δεν είναι στο “ορθόδοξο” παρελθόν, αλλά στο μέλλον που πρέπει να καθορίσουμε με Λαϊκή Κυριαρχία, Ανεξαρτησία και Δημοκρατία..

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άκου Νεοελληνάκο

Του Δημήτρη Μιλάνου
Για σένα μιλάω, με την μεγάλη σημαία, που περήφανα κράδαινες στο σύνταγμα. Έλληνα μικροαστέ, άνθρωπε μικρέ. Άραγε όσο μεγαλύτερη η σημαία που κράταγες, τόσο μεγαλύτερη θα ήταν και η ηδονή που θα ένιωθες; Μέσα στο πλήθος, στον όχλο, είμαι σίγουρος πως νιώθεις μεγάλος. Νιώθεις εθνική υπερηφάνεια βλέποντας μερικούς χιλιάδες σαν και εσένα;

Από την μέρα που γεννήθηκες, έμαθες να σκύβεις κεφάλι στους δυνατότερος με αντάλλαγμα να συμπεριφέρεσαι αντίστοιχα στους πιο αδύναμους από εσένα.

Ναι, εσύ είσαι που θα κοροϊδέψεις έναν φτωχό, θα βρίσεις έναν γκέι, θα πουλήσεις τσαμπουκά όπου σε παίρνει μόνο. Αλλά στους από πάνω κότα. Στα αφεντικά τουμπεκί.

Όταν σε απέλυσαν ή μείωσαν τον μισθό και την σύνταξη και σου πήρε η εφορία και η τράπεζα το σπίτι, τι έκανες;

Ζεις στην σιγουριά σου και φοβάσαι. Ναι, φοβάσαι. Είσαι στην γωνία σου και κρατάς στην αγκαλιά σου τα ψίχουλα που έχεις, και τρέμεις μην τα χάσεις. Ζηλεύεις και ποθείς ό,τι δεν έχεις.

Εσένα λέω, που δεν έχεις σηκωθεί ποτέ από τ…

Οι αναμνήσεις του Καπετάν Κεμάλ από τον ελληνικό εμφύλιο

Του Μουσταφά Τσολάκ

Ο Μιχρί Μπελλί, γνωστός στην Ελλάδα ως Καπετάν Κεμάλ, ήταν Τούρκος επαναστάτης που πέρα από τ’ άλλα, στα πλαίσια της διεθνιστικής αλληλεγγύης συμμετείχε στο ΔΣΕ στον ελληνικό εμφύλιο. Μάλιστα, απ’ όσα ξέρουμε, ήταν ο μοναδικός «ξένος» που συμμετείχε στο ΔΣΕ.

Μνημόσυνο για μία “ημιτελή” Αριστερά

Του Γρηγόρη ΚαραγιαννίδηΤο μακρινό πλέον 1992, ο αείμνηστος Βασίλης Ραφαηλίδης, είχε εκδώσει το βιβλίο του με τίτλο «Μνημόσυνο για έναν ημιτελή θάνατο». Ήταν ένα βιβλίο που προκάλεσε αίσθηση, διότι στηλίτευε τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας.


Παραφράζω λοιπόν τον τίτλο σε αυτό εδώ το κείμενο, διότι ο σκοπός του είναι να στηλιτεύσει κάποια κακώς κείμενα εντός μίας μεγάλης μερίδας της Αριστεράς στη χώρα μας.

Για την “Ελληνική Πουτινική Αριστερά” έχει γίνει αναφορά και παλαιότερα. Όμως με τα γεγονότα που μεσολάβησαν το τελευταίο εξάμηνο, είναι εμφανές ότι τα φαινόμενα που παρατηρεί και ο σύντροφος στο άρθρο του, πλέον χειροτερεύουν.

Πάντα βέβαια εντός ενός τμήματος της Αριστεράς ακουγόντουσαν φωνές που ανέπτυσσαν φιλορωσικές θέσεις, που επέκριναν τη ΛΟΑΤ κοινότητα, και δημιουργούσαν μία «υπερπατριωτική» ρητορική (βλέπε άρθρα του Χρήστου Καπούτση). Φορέας των φαινομένων αυτών έγινε η ιστοσελίδα Iskra, η οποία σε άρθρο της μάλιστα, έφτασε στο σημείο να επευφημεί ως «αντί-Ε.Ε.» και α…