Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η «εκτόξευση» του Σπούτνικ και τα Μέσα Μαζικής «Εξημέρωσης»Του Γρηγόρη Καραγιαννίδη

Τα μάτια μας είδαν το όνομα αυτό ξανά και ξανά σε διάφορα διαδικτυακά και έντυπα μέσα εδώ και ένα μήνα. Τελικά το... κοσμοϊστορικό γεγονός συντελέστηκε στις 6, 7 και 8 του Οκτώβρη. Ποιο ήταν αυτό το γεγονός;! Μα φυσικά το πολυδιαφημισμένο φεστιβάλ της νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το φεστιβάλ «Σπούτνικ».Το περίεργο στο γεγονός αυτό δεν ήταν το ίδιο το φεστιβάλ, αλλά η μεγάλη προβολή του στα διαδικτυακά Μ.Μ.Ε. Όσοι επισκέφθηκαν κάποιον διαδικτυακό ιστότοπο λίγο καιρό πριν γίνει το φεστιβάλ, σίγουρα θα πρόσεξαν κάποια διαφήμιση, αναφορά, ή ακόμη και ολόκληρα άρθρα που μιλούσαν γι’ αυτό. Και αφού τελείωσε, τα ίδια μέσα έγραψαν για την απήχησή του. Και δε μιλάω για τα κλασσικά «συριζαϊκά» μέσα, όπως η σελίδα της Αυγής ή το Left.gr, αλλά και για «mainstream» νεανικές ιστοσελίδες, ακόμη και αυτές της ΕΡΤ και του «Πρώτου Θέματος»!

Τόσα χρόνια, διοργανώθηκαν πολλά φεστιβάλ, τόσο από τη νεολαία του Συνασπισμού, όσο και από άλλες συλλογικότητες εντός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Η αναφορά σε αυτά γινόταν σχεδόν αποκλειστικά από τον λεγόμενο «κομματικό τύπο» (Η Αυγή, Δρόμος της Αριστεράς κλπ) και σε σελίδες προσκείμενες στον (προ κωλοτούμπας) ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Εάν τύχαινε και γινόταν οποιαδήποτε αναφορά από κάποιο άλλο μέσο, ειδικά «mainstream», τότε αυτό περιοριζόταν σε λίγες γενικόλογες κουβέντες που δε ξεπερνούσαν κάποιον μικρό αριθμό σειρών.

Τι συνέβη λοιπόν και ξαφνικά είδαμε ένα φεστιβάλ που διοργανώθηκε από τη νεολαία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να προβάλλεται από τα Μ.Μ.Ε. μέχρι τελικής πτώσεως;!
Μα φυσικά η μεταστροφή του κόμματος προς τον κυβερνητισμό (με την κακή έννοια) και προς τα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές!

Κακά τα ψέματα, τα κυρίαρχα “μέσα μαζικής... εξημέρωσης” δημοσιεύουν αυτά που δεν ενοχλούν τις κυρίαρχες πολιτικές της Ε.Ε. και του κοινού νομίσματος, και «θάβουν» οποιοδήποτε αντισυστημικής φύσεως άρθρο, εξυπηρετώντας πολλές φορές διάφορα «φιλοευρωπαϊκά» συμφέροντα -ας μην ξεχνάμε την εκστρατεία υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του Ιούλη του 2015, στην οποία επιδόθηκαν με ιδιαίτερο ζήλο, αν όχι με λύσσα. Έτσι, τώρα που και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ανήκει στην ίδια συνομοταξία, η προβολή του φεστιβάλ της νεολαίας του γίνεται αφειδώς.

Βέβαια, το «Σπούτνικ» παρουσιάστηκε ως μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, αν και στο τέλος δεν είχε την απήχηση που η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος περίμενε (για την ακρίβεια στο φεστιβάλ ήταν «τρεις κι ο κούκος»!). Το θέμα είναι πως μέσα στο 2017 πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη απήχηση στη νεολαία τα φεστιβάλ: Unity (νεολαία ΛΑ.Ε.), Αναιρέσεις (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α), Resistance (προσκείμενο στην K.O.E.), όπως και το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, τα οποία αποτέλεσαν αξιοσημείωτα πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα για το έτος που φεύγει. Αλλά για αυτά δεν είδαμε να αφιερώνονται άρθρα και σειρές επί σειρών σε ιστοτόπους. Μόνο οι αναφορές στον «κομματικό τύπο» όπως έγραψα και παραπάνω… Σημάδι πως είχαν κάτι να προσφέρουν στον πολιτικό προβληματισμό, πως οι διοργανωτές τους πάνε ακόμη «κόντρα στον άνεμο», και πως, όχι απλά ονειρεύονται, αλλά απαιτούν μία άλλη κοινωνία, μία κοινωνία δίχως την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Πράγμα που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πρόδωσε και απεμπόλησε από το πρόγραμμά του εδώ και 2 χρόνια... 

Όλα αυτά πλέον μας δείχνουν ποιος είναι πλέον ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., και ποιο ρόλο παίζουν τα ΜΜΕ, τα οποία πλέον πολλές φορές δεν ασχολούνται με την ενημέρωση, αλλά με την κατευθυνόμενη προπαγάνδα…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι αναμνήσεις του Καπετάν Κεμάλ από τον ελληνικό εμφύλιο

Του Μουσταφά Τσολάκ

Ο Μιχρί Μπελλί, γνωστός στην Ελλάδα ως Καπετάν Κεμάλ, ήταν Τούρκος επαναστάτης που πέρα από τ’ άλλα, στα πλαίσια της διεθνιστικής αλληλεγγύης συμμετείχε στο ΔΣΕ στον ελληνικό εμφύλιο. Μάλιστα, απ’ όσα ξέρουμε, ήταν ο μοναδικός «ξένος» που συμμετείχε στο ΔΣΕ.

Η μειονότητα της Θράκης και η Αριστερά

Μετά την περιβόητη συζήτηση στη βουλή για την τροπολογία που θα άνοιγε το δρόμο για την αναγνώριση των σωματείων της μειονότητας στη Θράκη με τη λέξη «τουρκικός-η» στο τίτλο, ξέσπασε μια σειρά αντιδράσεων και μέσα στην Αριστερά.

Ο Νάσος ως εικόνα της ελληνικής νεολαίας

Του Μουσταφά Τσολάκ

Καθώς έπινα τη ροζέ ρετσίνα μου σ' ένα μπαράκι της Κομοτηνής, όπου συχνάζει η νεολαία, και διάβαζα το εξαιρετικό βιβλίο του κορυφαίου αντιεθνικιστή Γιάννη Λάζαρη ("Το Άγνωστο 1821 - Η αποστασία των Ρωμιών", εκ. Δρόμων), αντιλήφθηκα πως η "άλλαξε" η μουσική και o dj από τα ρεμπέτικα που έπαιζε, άρχισε να παίζει Παντελίδη, Αργυρό και λοιπούς "σταρ" της υποκουλτούρας μας...
Και κάποια στιγμή, ακούω ένα τραγούδι, για μια "καριόλα" που ήταν στο "Αζούρο" και τη νεολαία να τρελαίνεται...
Έψαξα στο διαδίκτυο και βρήκα το "τραγουδοποιό", τον περίφημο Νάσο.
Ο Νάσος, λοιπόν, ένα παιδί -το πολύ 20 χρονών- απ' το Βόλο, έφτιαχνε "τραγουδάκια" τα οποία αναρτούσε στο youtube και έγινε διάσημος μετά από τη συμμετοχή του σε ένα τάλεντ σόου όπου τραγούδησε την... "καριόλα".
Στο συγκεκριμένο τάλεντ σόου, "έπεσε" πολύ χειροκρότημα στους εξής στίχους του Νάσου: "Σε είδα μ' άλλον αγκαλιά…