Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σοβιετική Ένωση και νέες τεχνολογίες

Του Δημήτρη Μιλάνου

Η Σοβιετική ένωση που οραματίσθηκαν οι πρωτεργάτες της, οι μπολσεβίκοι επαναστάτες, είχε στο κέντρο της τoν άνθρωπο και τις ανάγκες του. Για να μπορέσουν αυτές να καλυφθούν ήταν απαραίτητη η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των επιστημών. Η ΕΣΣΔ είχε  σαν στόχο να χαράξει τον υπερεθνικό διαφωτισμό, την νεωτερικότητα και τον ορθολογισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι μια αγροτική κατά το μεγαλύτερο κομμάτι χώρα, κατάφερε σε 40 χρόνια να εκτοξεύσει πρώτη στο διάστημα δορυφόρο αλλά και να καταφέρει ισότητα στο τομέα της “Πυρηνικής” δυναμικής με τις ΗΠΑ. Παρ' όλα αυτά υπήρξαν τομείς που απέτυχε παταγωδώς. Από την Βιολογία και την Γενετική το διάστημα ΄30 με ΄50 έως την δεκαετία του ‘80 και μετά που έμεινε αρκετά πίσω κατά την ψηφιακή επανάσταση. Ποιοι ήταν όμως οι λόγοι γι’αυτό; Αυτοί την ερώτηση θα κληθούμε να απαντήσουμε στα επόμενα άρθρα.


Λυσενκοϊσμός

Ο Τροφίμ Ντενίσοβιτς Λυσένκο ήταν ένας σοβιετικός δήθεν βιολόγος και αγρονόμος που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην (μη) ανάπτυξη της βιολογικής επιστήμης στην ΕΣΣΔ. Ο Λυσένκο παρατηρώντας ότι οι σπόροι αρακά μπορούσαν να βλαστήσουν πιο γρήγορα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αντί να καταλήξει στο συμπέρασμα πως η ικανότητα του φυτού να ανταποκρίνεται στις μεταβολές θερμοκρασίας ήταν φυσικό χαρακτηριστικό, ο Λυσένκο νόμισε πως η χαμηλή θερμοκρασία ανάγκασε τους σπόρους να αλλάξουν στοιχεία στο είδος. Ο Λυσένκο βασίστηκε στις διδαχές του Ρώσου φυτοκόμου Ι. Β. Μιχούριν, που ήταν συνεχιστής της απαξιωμένης θεωρίας του Λαμάρκ περί εξέλιξης από επίκτητα χαρακτηριστικά.

Η ιδέα ότι όλοι οι οργανισμοί, κάτω από ανάλογες συνθήκες, έχουν την δυνατότητα να κάνουν σχεδόν το οτιδήποτε, και άρα ότι και ο άνθρωπος είναι βιολογικά το αποτέλεσμα των δικών του επιλογών, μπορούσε με την χρήση νεολογισμών να ταυτιστεί με τις σοσιαλιστικές απόψεις του Καρλ Μαρξ ή τουλάχιστον αυτή ήταν η αρχική επιδίωξη. Μια ιδέα που ο Ιωσήφ Στάλιν βρήκε ιδιαίτερα θελκτική. Ερωτευμένος με την πολιτική ορθότητα και την «επιστημονική αξία» των ιδεών του Λυσένκο ο Στάλιν πήρε την κατάσταση ένα βήμα πιο πέρα ​​κάνοντας επίθεση στη σύγχρονη γενετική ως αντεπαναστατική ή αλλιώς επιστήμη της Μπουρζουαζίας. Αυτή η επιλογή του Στάλιν έγινε εις γνώση των χιλιάδων αποτυχιών του Λυσένκο να αποδείξει την θεωρία του πειραματικά.

Προφανώς η πλειοψηφία των Σοβιετικών βιολόγων διαφώνησαν. Η συζήτηση όμως πλέον δεν μπορούσε να γίνει σε επίπεδο επιστημονικών επιχειρημάτων, αλλά αντίθετα μετατράπηκε από το καθεστώς σε μια “πολιτική διαφωνία” μεταξύ των σοσιαλιστών επιστημόνων του Λυσένκο και των επιστημόνων των αστών. Όποιος διαφωνούσε έπρεπε να ακολουθήσει τον δρόμο των αντιφρονούντων επί Στάλιν. Η ορθολογική προσέγγιση στην επιστημονική έρευνα είχε κατασταλεί. Και μαζί με αυτήν τεράστια κονδύλια και χιλιάδες αποτυχημένες φυτείες, που επιδείνωσαν την κατάσταση του Σοβιετικού λαού σε εποχές λιμών και πολέμου.

Έπρεπε να έρθει ο θάνατος του Στάλιν το 1953, ώστε η ΕΣΣΔ να αναγνωρίσει το σφάλμα σχετικά με την θεωρία του Λυσένκο. Την ίδια χρονιά που ο Γουάτσον και Κρικ ανακάλυπταν τη μοριακή δομή των νουκλεϊκών οξέων και την σημασία τους για τη μεταβίβαση των πληροφοριών σε έμβιο υλικό. Η ΕΣΣΔ είχε μείνει πλέον αρκετά πίσω έχοντας “χάσει” πολλούς λαμπρούς επιστήμονες που υποστήριζαν το δικό τους “και όμως γυρίζει” ενάντια στην Ιερά εξέταση του Κόμματος.

Ενδιαφέρον έχει να κάνουμε μια αναδρομή των απόψεων του Λυσένκο στο σήμερα. Και συγκεκριμένα στην άποψη του ΚΚΕ για την ομοφυλοφιλία, ότι είναι αρρώστια του καπιταλισμού. Ο τρόπος που παρουσιάζεται σαν επίκτητο χαρακτηριστικό που υπό το “ορθό” περιβάλλον θα εξαλειφθεί, δεν θυμίζει τις απόψεις του Λυσένκο;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άκου Νεοελληνάκο

Του Δημήτρη Μιλάνου
Για σένα μιλάω, με την μεγάλη σημαία, που περήφανα κράδαινες στο σύνταγμα. Έλληνα μικροαστέ, άνθρωπε μικρέ. Άραγε όσο μεγαλύτερη η σημαία που κράταγες, τόσο μεγαλύτερη θα ήταν και η ηδονή που θα ένιωθες; Μέσα στο πλήθος, στον όχλο, είμαι σίγουρος πως νιώθεις μεγάλος. Νιώθεις εθνική υπερηφάνεια βλέποντας μερικούς χιλιάδες σαν και εσένα;

Από την μέρα που γεννήθηκες, έμαθες να σκύβεις κεφάλι στους δυνατότερος με αντάλλαγμα να συμπεριφέρεσαι αντίστοιχα στους πιο αδύναμους από εσένα.

Ναι, εσύ είσαι που θα κοροϊδέψεις έναν φτωχό, θα βρίσεις έναν γκέι, θα πουλήσεις τσαμπουκά όπου σε παίρνει μόνο. Αλλά στους από πάνω κότα. Στα αφεντικά τουμπεκί.

Όταν σε απέλυσαν ή μείωσαν τον μισθό και την σύνταξη και σου πήρε η εφορία και η τράπεζα το σπίτι, τι έκανες;

Ζεις στην σιγουριά σου και φοβάσαι. Ναι, φοβάσαι. Είσαι στην γωνία σου και κρατάς στην αγκαλιά σου τα ψίχουλα που έχεις, και τρέμεις μην τα χάσεις. Ζηλεύεις και ποθείς ό,τι δεν έχεις.

Εσένα λέω, που δεν έχεις σηκωθεί ποτέ από τ…

Οι αναμνήσεις του Καπετάν Κεμάλ από τον ελληνικό εμφύλιο

Του Μουσταφά Τσολάκ

Ο Μιχρί Μπελλί, γνωστός στην Ελλάδα ως Καπετάν Κεμάλ, ήταν Τούρκος επαναστάτης που πέρα από τ’ άλλα, στα πλαίσια της διεθνιστικής αλληλεγγύης συμμετείχε στο ΔΣΕ στον ελληνικό εμφύλιο. Μάλιστα, απ’ όσα ξέρουμε, ήταν ο μοναδικός «ξένος» που συμμετείχε στο ΔΣΕ.

Μνημόσυνο για μία “ημιτελή” Αριστερά

Του Γρηγόρη ΚαραγιαννίδηΤο μακρινό πλέον 1992, ο αείμνηστος Βασίλης Ραφαηλίδης, είχε εκδώσει το βιβλίο του με τίτλο «Μνημόσυνο για έναν ημιτελή θάνατο». Ήταν ένα βιβλίο που προκάλεσε αίσθηση, διότι στηλίτευε τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας.


Παραφράζω λοιπόν τον τίτλο σε αυτό εδώ το κείμενο, διότι ο σκοπός του είναι να στηλιτεύσει κάποια κακώς κείμενα εντός μίας μεγάλης μερίδας της Αριστεράς στη χώρα μας.

Για την “Ελληνική Πουτινική Αριστερά” έχει γίνει αναφορά και παλαιότερα. Όμως με τα γεγονότα που μεσολάβησαν το τελευταίο εξάμηνο, είναι εμφανές ότι τα φαινόμενα που παρατηρεί και ο σύντροφος στο άρθρο του, πλέον χειροτερεύουν.

Πάντα βέβαια εντός ενός τμήματος της Αριστεράς ακουγόντουσαν φωνές που ανέπτυσσαν φιλορωσικές θέσεις, που επέκριναν τη ΛΟΑΤ κοινότητα, και δημιουργούσαν μία «υπερπατριωτική» ρητορική (βλέπε άρθρα του Χρήστου Καπούτση). Φορέας των φαινομένων αυτών έγινε η ιστοσελίδα Iskra, η οποία σε άρθρο της μάλιστα, έφτασε στο σημείο να επευφημεί ως «αντί-Ε.Ε.» και α…